Salut i alimentació infantil Difondre entre infants i famílies la importància dels aliments en relació amb la salut en general
GUIA DIVULGATIVA

GUIA PER A RESTAURADORS SOBRE ALIMENTACIÓ INFANTIL que tota família hauria de llegir

Xics Gastronòmic té com a objectiu difondre entre infants i famílies la importància dels aliments i els bons hàbits alimentaris. Per aquest motiu i perquè creiem important fonamentar les nostres accions amb bases científiques hem establert una col·laboració conjunta amb la Fundació Alícia (Ali-mentació i cièn-cia).

Precisament fer un manual molt pràctic ha estat la nostra obsessió, per això no l’hem volgut fer llarg, complicat, ni farcit de teoria. Hi trobareu idees i consells perquè cada establiment els pugui incorporar i adaptar segons el tipus d’oferta, personal, logística, capacitat... a fi d’oferir menús més saludables, més educatius i més divertits per a aquests petits comensals.

GUIA DIVULGATIVA

VACUNES AMIGUES

“VACUNES AMIGUES” és una guia bàsica per entendre: què és una vacuna? com funcionen?…Presentat d’una forma molt fàcil per poder-ho explicar als nostres infants.

Les vacunes són un èxit exemplar de la ciència aplicada a la salut i el desenvolupament a escala mundial que salva milions de vides. Les vacunes redueixen els riscos de contraure malalties i reforcen les defenses naturals del cos. Actualment, hi ha més de 20 vacunes per prevenir malalties greus. La immunització és un component essencial en l’atenció primària de la salut i un dret inqüestionable.

En aquesta infografia, basada en l’evidència científica, expliquem el mecanisme d’acció de les vacunes i oferim consells a les famílies per a disminuir la por i resoldre dubtes alhora de la vacunació en la població infantil i juvenil. Vacunar-se és un acte de solidaritat amb la salut de tota la societat.

Amb la col·laboració de la Societat Catalana de Pediatria
JOC DIDÀCTIC

EL MÓN ALS TEUS PEUS

Alimentar-nos bé no només per la nostra salut sinó també per la del planeta.

Volem actuar contra el malbaratament alimentari, incidir en l’elecció dels productes que consumim (tenir consciència del que mengem i bevem). El joc de taula “El món als teus peus” ens ajudarà a reduïr la petjada hídrica (PH) del nostre planeta… i millorarà la teva salut.

Si no passem a l’acció, el món corre el risc de no complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Acord de París, els infants d’avui, es trobaran demà amb un planeta severament degradat i on una bona part de la població patirà cada vegada més de desnutrició i malalties que es poden prevenir.

GUIA DIVULGATIVA

ALIMENTAR-NOS BÉ EN FAMÍLIA

D’acord amb les directrius generals de Xics Gastronòmic, en el seu cinquè any de compromís amb un estil de vida saludable en el qual sempre hem inclòs la promoció d’una alimentació saludable i de qualitat, hem cregut adequat i convenient, en aquest atzarós 2020, l’elaboració d’una nova guia basada en l’evidència científica que ajudi les famílies a triar els aliments adequats —de forma segura— per suportar els reptes ambientals, sociològics i emocionals que la pandèmia produïda per un nou coronavirus ha ocasionat a les nostres comarques i a la resta del món.

Així doncs, aquest any 2020 passarà a la història com l’any del nou coronavirus o SARS-CoV-2, nom amb el qual es coneix el virus que ha provocat la crisi més gran en l’àmbit sanitari i social del segle XXI. La malaltia que aquest tipus concret de coronavirus provoca en l’ésser humà ha estat denominada COVID-19 (COrona-VIrus-Disease 2019).

GUIA DIVULGATIVA

APLICA'T

Ajudem a Prevenir Lesions Infantils a Casa i A Tot arreu. Guia per a la prevenció de lesions infantils. L’OMS i l’ONU, en la Convenció dels Drets de l’Infant (1989), declaren que tots els infants del món tenen dret a gaudir d’un entorn sense riscos, protegits de les lesions i de la violència.

Per aquesta raó hem redactat aquesta petita guia amb informació fiable i actualitzada, amb el convenciment que el seu coneixement serà de gran utilitat per a totes les famílies.

CAMPANYA GASTRONÒMICA

El menú infantil saludable

L’oferta per als menuts sigui un distintiu més d’excel·lència del vostre establiment. Per a la majoria dels infants -igual que per a molts adults- anar al restaurant és una festa. Trencar la rutina, menjar en un lloc diferent i poder escollir és una cosa emocionant i fantàstica. Evidentment és a casa on els infants han d’aprendre a menjar de tot i fer-ho correctament.

Però és al restaurant on podran descobrir nous aliments i elaboracions, tot eixamplant els seus coneixements gastronòmics que a la llarga ajudaran a fomentar uns millors hàbits alimentaris. Assegurem-nos, doncs, que els més petits també gaudeixin d’una bona experiència quan vinguin al nostre establiment.

TALLERS A LES ESCOLES I INSTITUTS

Cultura gastronòmica

Treballant les bases per dur a terme una dieta equilibrada i els grups d’aliments importants en cada àpat. Aquesta teoria acompanyada d’una demostració culinària. Al final, els alumnes per grups podran cuinar el seu plat equilibrat, presentar-lo i compartir-lo amb la resta de companys.

Tallers pràctics, impartits per un cuiner i una nutricionista de Fundació Alícia, amb l’objectiu de millorar l’alimentació dels infants i adolescents.  

ACTIVITATS I TALLERS FAMILIARS

Oferta saludable

Fer un programa amb activitats i tallers per gaudir en família. On es poden organitzar tallers de cuina, activitats esportives, visites guiades a espais naturals o de producció agrícola…

Tenir com a objectiu desenvolupar activitats educatives que siguin divertides i es gaudeixin en família.  

SALUT INFANTIL

Divulgació familiar

Aquesta campanya té com a objectiu conscienciar a les famílies de la importància del seu paper en relació amb la salut i l’alimentació infantil. De compartir amb experts dietistes- nutricionistes, pediatres i sanitaris, les problemàtiques entorn de la salut infantil i de donar consells i bones pràctiques per a les famílies.

Mitjançant l’organització de xerrades, congressos, obres de teatre divulgatives i l’edició i publicacions de guies impreses, audiovisuals i projectes multimèdia.  

COL·LABORADORS

XICS GASTRONÒMIC la quinzena de salut i alimentació infantil s’ha convertit en un referent en activitats i oferta saludable, consolidant Platja d'Aro en la seva condició de destinació de turisme familiar.

AJUNTAMENT DE PLATJA D'ARO Promotor 2016, 2017, 2018 i 2019 platjadaro.com

Han aportat el seu equip d’experts en gastronomia per crear la primera guia per a restauradors sobre alimentació infantil. Han dissenyat i implementat un programa educatiu per les escoles i instituts per treballar l’alimentació saludable.

FUNDACIÓ ALICIA Alimentació i ciència alicia.cat

Impartint tallers de cuina per a infants en espais públics.

AULA GASTRONÒMICA DE L’EMPORDÀ aulagastronomicadelemporda.com

Divulgant entre el públic el consum de productes de proximitat i amb el segell de qualitat agroalimentària.

GIRONA EXCEL·LENT gironaexcellent.cat

El col·lectiu de cuina ens ha donat suport a la iniciativa i els seus cuiners participen en tallers de cuina oberts al públic.

CUINA DE L'EMPORDANET cuinadelempordanet.com

L'any 2018 s'incorpora com a conseller de salut per fer un pas endavant amb la divulgació de la salut infantil.

CARLOS CASABONA Pediatre / Divulgador de salut tueligesloquecomes.com

Suport en la difusió i promoció del projecte.

DIPUTACIÓ DE GIRONA ddgi.cat
Xics Gastronòmic en xifres
5
Guies divulgatives
1100
Infants participants als tallers i activitats
475
Alumnes reben tallers a les escoles i instituts
9500
Exemplars impressos